Lydwien Kuijk

ENDODONTOLOOG

Lydwien Kuijk is in 2008 afgestudeerd aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). In 2015 heeft zij de opleiding tot endodontoloog afgerond en is sindsdien werkzaam als tandarts-endodontoloog, erkend door de NVvE.

Wanneer wordt u naar de endodontoloog verwezen?
Wanneer uw eigen tandarts, aan de hand van de röntgenfoto’s en het klinisch onderzoek, verwacht dat de wortelkanaalbehandeling bij u lastiger is dan gemiddeld zal hij of zij u verwijzen naar de endodontoloog.
Een endodontoloog is een tandarts, die door middel van een 3-jarige aanvullende masteropleiding gespecialiseerd is in het in uitvoeren van (moeilijke) kanaalbehandelingen. Naast kennis en ervaring beschikt de endodontoloog over speciaal voor de wortelkanaalbehandeling ontwikkelde apparatuur (bijvoorbeeld een microscoop). 
De endodontoloog wordt erkend door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE).
Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon met één of meer wortels. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees zichtbaar is, de wortels zitten onder het tandvlees in de kaak. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Dit kanaal is gevuld met zenuwvezels, kleine bloedvaten en bindweefsel, ook wel pulpa genoemd.

Door onder andere tandbederf (cariës), een lekkende vulling of een harde klap op een tand kan de pulpa ontstoken raken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën.
De ontstoken pulpa zal uiteindelijk afsterven en de bacteriën kunnen dan een ontsteking van het kaakbot rondom de wortel veroorzaken. Een ontstoken pulpa kan niet alleen pijnlijk zijn, maar ook een gevaar opleveren voor het behoud van de tand of kies. Daarom zal de endodontoloog een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Dit wordt ook wel een zenuwbehandeling of endodontische behandeling genoemd.

Hoe herken ik een ontstoken of afgestorven zenuw?

  • Gevoeligheid bij het drinken van koude of warme dranken
  • Gevoeligheid bij dichtbijten of een kies die te hoog aanvoelt
  • Een zwelling, dikke wang of bultje op het tandvlees 
  • Maar het kan ook zo zijn dat de ontsteking helemaal geen klachten geeft
Uitvoering wortelkanaalbehandeling

Nadat de endodontoloog u een plaatselijke verdoving heeft gegeven, maakt deze de wortelkanalen toegankelijk via een kleine opening in de tand of kies. De wortelkanalen worden daarna gereinigd en opgevuld. Om het verloop van de behandeling te controleren worden er tussendoor röntgenfoto’s gemaakt. Als de behandeling klaar is wordt de opening in de kies weer afgesloten met een vulling.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
Door de verdoving is de wortelkanaalbehandeling vrijwel pijnloos. Wel kan er na de behandeling enige napijn optreden. Dit kan zo’n 2 tot 3 dagen aanhouden. De napijn is met een gewone pijnstiller vaak goed te bestrijden. Mocht de napijn erg lang aanhouden, neem dan contact op met uw endodontoloog.
Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?
Dit is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Zo heeft een gewone voortand over het algemeen één wortelkanaal en kiezen hebben er vaak meer.
Ook is de moeilijkheid van de behandeling van invloed op de behandeltijd.
De behandeling kan daarom variëren van een 1 tot 2,5 uur.

Wortelkanaalbehandeling

Endodontoloog

× Direct afspraak maken?